Dinsdag 26 t/m donderdag 28 juni – Driedaagse strategische toekomstverkenning over de vraag hoe we kunnen zorgen voor een eerlijke inclusieve en democratisch bestuurbare digitaliserende energiemarkt. Het vond allemaal plaats in De Wageningsche Berg. Een heerlijk hotel met ruimte, zon en een prachtig uitzicht over de Nederrijn. Toen we bij de afronding een naam zochten was het besluit dan ook snel genomen: de Club van Wageningen.
Waarom een toekomstverkenning?
Nederland schakelt in rap tempo over naar een gedistribueerd energiesysteem, waarbij in principe alle burgers en ook veel bedrijven prosumers worden. Zo ontstaan nieuwe – veelal digitale – markten, via platforms. Platforms waar geen duidelijke spelregels voor zijn. Met grote risico’s als gevolg, zoals ongewenste machtsconcentraties, manipulatie van gebruikers en zelfs schending van mensenrechten. Maar ook zijn er grote kansen op een democratische inrichting van ons nieuwe energiesysteem. Daarom komen van 26 tot 28 juni 2018 zo’n 50 van de beste denkers op dit gebied samen om de spelregels voor een eerlijke, inclusieve, democratisch bestuurbare digitaliserende energiemarkt te ontwerpen.
Deze bijeenkomst komt voort uit de in oktober 2017 door MVI-Energie georganiseerde ‘Week van de Governance’, waar deze complexe problemen gesignaleerd werden. De aanwezige stakeholders gaven aan zich gecommitteerd te voelen om de handschoen op te pakken en te zorgen dat er wel actie gaat komen, op het juiste systeemniveau. Bijeengekomen actoren (Hogeschool van Amsterdam, Universiteit Utrecht, Alliander, MVI-Energie, Gemeente Almere & Universal Right) besloten om samen deze diepgaande systeemverkenning te organiseren.
Het proces van de drie dagen was volgens de methode Future Search en werd geleid door Elien Rogaar en Michiel Damoiseaux van Perspectivity. Ik was zelf mede-initiatiefnemer en lid van de planningsgroep, en heel dankbaar voor al het effectieve coördinatie en regelwerk door Martine Verweij en Sven Jense. Intensieve dagen en een mooi resultaat. Zie het verslag.