Sommige heb ik er al over verteld. Anderen moet het gewoon geloven en zelf proberen.
Deze soep is écht een absolute aanrader en héél simpel te maken. En nee, dit heeft niets met de bekende Hollandse snert (erwtensoep) te maken… Maar is heerlijk subtiel en verfijnd qua smaak.
Dit recept maak je in slechts 20 minuten! Er is 1 belangrijk ingrediënt dat je misschien nog niet in huis hebt: djeroek perut (citroen blaadjes) die je gedroogd of vers (soms ingevroren) bij de Indische Toko moet kopen.
Ingrediënten:
- 1 teen knoflook fijngehakt
- 3 cm verse gember fijn gehakt of geraspt.
- 2 pakken diepvries erwten van 450 gram per stuk (of een kilozak)
- 2 paddestoelen boullion blokjes (alleen zout kan eventueel ook)
- 1 eetepel suiker
- 1 mespunt chili poeder
- 1 theelepe koriander poeder
- 100 ml slagroom
- 5 blaadjes jeroek perut (citroen blaadjes)
- Eventueel Hollandse garnalen of Gamba’s toevoegen (voor de niet vega’s)
Bereiding:
- Fruit de knoflook en gember kort in wat olie.
- Voeg de erwtjes, bouillonblokjes, suiker, chili- en korianderpoeder toe, plus 750 ml water.
- Breng aan de kook en laat zachtjes 10 minuten koken.
- Voeg de room erbij en pureer alles met de staafmixer.
- Controleer op dikte en smaak (water erbij, of zout?).
- Passer de massa door een zeef. Omdat het een dikke massa is, kan dit even duren en kun je helpen door met een spatel of lepel het vocht door de zeef te drukken.
- Nu eventueel Hollandse garnalen of gamba’s toevoegen.
- Voor het serveren de citroenblaadjes 4 tot 5 minuten laten meetrekken en er daarna bij het serveren er weer uit halen.
Eet smakelijk! – Courtesy Roel Faulhaber