Maandag 28 januari – Onderzoeksdag van de HvA. Ik ben bij de keynotes van HvA rector Geleyn Meijer en Ionica Smeets en kom er geïnspireerd vandaan. Mooiste tip is de korte lezing ‘simple shapes of stories’, van de Amerikaanse schrijver en schilder Kurt Vonnegut (het bovenste plaatje) – over hoe je de dramatische structuur van verhalen in een grafiek kunt weergeven.
De eerste keynote is van Geleyn Meijer, rector van de HvA, over Open Innovation 2.0 en rol van de HvA. Hij vertelt hoe innovatie – en daarmee de rol van de HvA – verandert: van een lineair proces van idee naar gebruikers, tot een open ‘funnel’ waar een diverse mix van betrokkenen allerlei vormen van waarde in creëren. In zijn slides worden de processen en actoren volledig visueel overgebracht; er komt geen tekst in voor. Dat sluit mooi aan bij de keynote die er op volgt, van Ionica Smeets. Het is een grappig en concreet betoog over vernieuwende wetenschapscommunicatie. Zeer uiteenlopende tips komen langs, die ik hieronder in een lijstje heb gezet:
- Lees ‘Kunstgebitten, machines en stof. Over onorthodoxe uitingen van wetenschap’. Een essay van Bas Haring.
- Of lees haar eigen boek ‘Het exacte verhaal’. Wetenschapscommunicatie voor beta’s.
- Kies je verhalen. Niet alles hoeft naar buiten. Wat is voor de ander interessant? Vergelijk het met iets soortgelijks uit een ander vakgebied – zou ik het dan leuk vinden?
- Bedenk wie je wil bereiken. Ze haalt een Vlaamse onderzoeker aan: ‘ik wil in en boekske bij de kapper’. Ionica zelf: ‘ik wil in de ditjes en datjes – dan bereik je andere mensen’. Denk aan tante Beb. Doe het niet alleen voor jezelf.
- Pas op voor subtiel jargon. Heel gewone woorden kunnen al jargon zijn. Zie de voorbeelden in het laatste kleine plaatje rechtsonder.
- Steel de techniek van Dan Brown.
- Beschrijf zintuiglijke waarnemingen.
- Gebruik voegwoorden.
- Maak verbindingen en wees consistent in je taalgebruik.
- Spreek de lezer direct aan en bied een handelingsoptie.
- Gebruik een nieuwsaanleiding. Dan kan je onderzoek opeens heel relevant zijn. Zelfs een halfjaar later.