Vrijdag 29 juni – Ma.ak020, het collectief dat zich hard maakt voor een maatschappelijk akkoord in Amsterdam, stuurt een update rond.
Beste Amsterdammers, collega’s, betrokkenen,
Eerder dit voorjaar stuurden we jullie informatie over Ma.ak020, een Maatschappelijk Akkoord voor Amsterdam. Dank voor de enthousiaste en inhoudelijke reacties! Zoals beloofd houden wij jullie op de hoogte van de vorderingen. ‘Wij’ zijn o.a. betrokkenen van Ruimte voor Initiatief, Pakhuis de Zwijger, Waag Society, Stadmakerscentrum, Bewonersacademie, KennisLand, Democratische experimenten Weteringbuurt en Meer Democratie.
Laatste nieuws
Zo snel mogelijk aan de slag na de verkiezingen, dat was het doel. En nu het coalitie-akkoord rond is, houdt de nieuwe wethouder zich aan zijn toezegging: op 10 juli zitten we met Rutger Groot Wassink om de tafel voor een oriënterend gesprek over Ma.ak020.Ondertussen…
Zijn we in gesprek met stadmakers, ambtenaren, politici en bestuurders, vertegenwoordigers van kennisinstellingen en andere organisaties. Doel is om te komen tot een constructieve en bevredigende manier van samenwerking tussen het (nieuwe) stadsbestuur, de ambtelijke organisatie en Amsterdammers die zich met initiatieven inzetten voor een nog inclusievere, gezondere, toekomstbestendigere en slimmere stad. Zodat alle wijsheid, kennis, kunde en betrokkenheid tot bloei komt. Gelukkig hebben we met z’n allen al veel ervaring opgedaan bij de aanpak van zowel hele complexe als hele praktische vraagstukken. Die vragen om een fluïde manier van organiseren, om experiment en samen leren, en om betrokkenheid van veelsoortige belanghebbenden. Maar voor echte ontwikkeling is een cultuurverandering (lees: duurzaam vertrouwen in een andere manier van samenwerken) essentieel.Vervolgstappen
De gemeente is na de installatie van het nieuwe stadsbestuur en de presentatie van hun plannen bezig om alles wat er speelt op het gebied van ‘samen de stad maken’ te inventariseren. Het Maatschappelijk Akkoord is daar een pijler in. In het coalitieakkoord staan voor ons belangrijke punten zoals: buurtbudgetten, buurtrechten (Right to Challenge), letterlijk meer ruimte voor maatschappelijke initiatieven en verregaande samenwerkingsverbanden. Onze inzet is om komend najaar een maatschappelijk akkoord te hebben met concrete uitgangspunten en werkwijze. We gaan op 10 juli het eerste gesprek aan met wethouder Rutger Groot Wassink over wat er allemaal speelt en wat er komt kijken bij het vormgeven van de gewenste cultuurverandering. Om die te laten slagen is een gedegen maar ook radicale aanpak nodig.Uitgangspunten
– Ma.ak020 komt tot stand met de hulp en betrokkenheid van Amsterdammers uit de hele stad.
– Geen enkele Amsterdammer, instelling of overheid heeft alleen de wijsheid in pacht. We streven naar een publiek private samenwerking, nadrukkelijk ook samen met de ambtelijke organisatie.
– We benutten alle ervaringen van de afgelopen jaren, zoals bij Ruimte voor Initiatief, MaakjeStad, Nieuw Amsterdam en bijvoorbeeld bij een project als Aanpak Eenzaamheid.
– We leren al doende, monitoren de geleerde lessen en passen die weer toe (met hulp van o.a. de Hogeschool van Amsterdam, Waag Society, universiteiten en ervaringen buiten Amsterdam).
– We streven naar een concreet akkoord voor de komende vier jaar, en tegelijkertijd naar continuïteit in en ontwikkeling van deze werkwijze de komende jaren.
– We zijn inclusief en transparant.En jij?
We houden je van de stappen op de hoogte. Wil je meer betrokken zijn en/of een actieve rol? De gemeente gaat vast en zeker binnenkort een of meerdere grote bijeenkomst(en) organiseren, dus heb geduld. En je kunt altijd berichten plaatsen in de facebookgroepen (Ruimte voor initiatief, Bewonersacademie en Jasper Etten) of ons mailen als je iets onder de aandacht wil brengen in de nieuwsbrief Ruimte voor Initiatief en Experiment. De meesten van ondergetekenden doen dit in hun vrije tijd, dus vergeef ons als we niet direct reageren.Hartelijke groet en laten we samen blijven bouwen aan Amsterdam!
Het Ma.ak020 collectief