Woensdag 13 februari – Energieontbijt #166 van netwerkorganisatie 02025 in Oldschool te Amsterdam. Een prachtige mix bewoners, ondernemers en mensen van uiteenlopende gemeentelijke diensten en projecten bespreken met elkaar de Amsterdamse Energietransitie. Twee vraagstukken zijn ingewikkeld…
Top down versus bottom up. Moeten we die transitie nou top down aanpakken, vanuit een omvattende analyse van de beste oplossingen, gevolgd door een uitrol-operatie over de wijken, of moeten de mensen in de wijken zelf allerlei keuzes kunnen maken? Dit is nu een polariserend spanningsveld. De kunst lijkt mij er een creatieve spanning van te maken, die tot een vernieuwende aanpak leidt. Want het is natuurlijk allebei waar.
Thematisch versus integraal. Moeten we de aanpak in Amsterdam in verband met snelheid nu toesnijden op één thema: aardgasvrije wijken? Of moeten we – als we toch groot in de wijken aan de slag gaan – er dan direct thema’s als circulair, lokale werkgelegenheid en democratische vernieuwing bij betrekken? Rond deze vraag polariseert het ook al snel. Terwijl we beide willen: snelheid én integraal, omdat dat laatste het gevoel van eigenaarschap kan vergroten en de snelheid dus juist kan helpen opvoeren. Daarom is ook hier de vraag hoe we er een creatieve spanning van kunnen maken die tot een vernieuwende aanpak leidt.
Zo ingewikkeld hoeven die vraagstukken dus niet te zijn. Even strategisch investeren om daarna de grote winst in snelheid en kwaliteit te kunnen pakken, zou ik voorstellen.