Zaterdag 16 juni – De Volkskrant lees ik steeds vaker mopperend. Ze zijn daar overwegend zo niet-scherp op de grote vraagstukken. Maar vandaag hebben ze dan wel weer twee goede artikelen. Eén is een interview met Olivier De Schutter, voormalig VN-rapporteur voedsel, over het failliet van ons voedselsysteem: U betaalt zelf de schade van goedkoop eten. Het andere artikel, Heel erg van Antarctica maar ik koop toch geen ledlampen, gaat over het vreemde gegeven dat slecht nieuws over het klimaat zelden tot gedragsverandering leidt.
Gedragswetenschapper en universitair docent Gerdien de Vries verwijst in het artikel naar de Canadese klimaatpsycholoog Robert Gifford, die 33 ‘dragons of inaction’ typeerde: ‘mechanismen die voorkomen dat mensen gaan nadenken over klimaat en overgaan tot handelen’.
Ze staan allemaal online in een artikel in New Scientist, uit 2015: 33 reasons why mankind isn’t acting to stem global warming. In mijn marketing verleden zouden ze dit prachtige consumer insights noemen, om creatieven mee te briefen.
Hier de opsomming:
- Ancient brain
- Ignorance
- Environmental numbness
- Uncertainty
- Discounting
- Optimism bias
- Perceived lack of behavioural control
- Confirmation bias
- Time is money
- Perceived inability
- World views
- Suprahuman powers
- Technosalvation
- System justification
- Social comparison
- Social norms and networks
- Perceived inequity
- Financial investments
- Habit
- Conflicting goals, values and aspirations
- Place attachment
- Mistrust
- Perceived programme inadequacy
- Denial
- Reactance
- Functional risk
- Physical risk
- Financial risk
- Social risk
- Psychological risk
- Temporal risk
- Tokenism
- The rebound effect