Dinsdag 5 februari – Mede door Circle Economy georganiseerde co-creatie workshop met Kate Raworth (van Doughnut Economics) en zo’n zestig deelnemer in Pakhuis de Zwijger.
Op de website van Pakhuis de Zwijger:
The Doughnut models envisions a world that meets the needs of all people within the means of the planet. What would it look like to us it for a city or town or community? Join Kate Raworth and Circle Economy in this hands-on workshop to help co-create a tool for using the Doughnut to reimagine and remake the cities of the future.
We zijn met z’n allen proefkonijnen in de eerste versie van het workshop-format dat Kate heeft ontwikkeld. Het werkt als volgt: De ruimte is in groepen rond tafels opgedeeld. Na een korte introductie gaat de helft aan de slag met een groot vel papier, een ‘donut canvas’, om daarop aan te geven en met stickertjes te prioriseren wat men vanuit mondiaal perspectief de belangrijkste thema’s vindt. De andere helft krijg een ‘citrus canvas’. Dit is een soort donut zonder indicatoren, waar de groep op kan aangeven wat men in Amsterdam belangrijke thema’s (indicatoren) vindt – uiteraard uitgesplitst in ‘sociaal fundament’ en ‘ecologisch plafond’. Dat geeft ruimte concrete zorgen en kansen in te brengen, zoals ruimte voor fietsers of toegankelijke huisvesting. Nadat alle groepen hun conclusies hebben getrokken worden de donut en de citrus tafels in combinaties bij elkaar gezet en ontstaat gesprek over de relatie tot de lokale en de mondiale thema’s. Aan het einde is er veel enthousiasme over de opbouw van de workshop. Met name concreet worden op lokaal niveau en daarbij ook het mondiale perspectief in beeld houden is een mooie vondst. Alle groepen geven ook feedback op het format mee, dus we kunnen uitzien naar een volgende verbeterde versie. Spannend allemaal. Een integraal verslag van de sessie staat op YouTube.