In de visie van Lost Boys is internet meer dan een nieuw kanaal. Het internet heeft het informatietijdperk ingeluid. In dit tijdperk zien we steeds meer verbindingen ontstaan tussen mensen, ervaringen en kennis. We zien de beperkingen die de fysieke wereld oplegt aan productie, marketing en distributie steeds minder belangrijk worden. Het internet zorgt dat de economie steeds meer de vorm van een open netwerk aanneemt en als zodanig gaat functioneren. Oude hiërarchische, lineaire en relatief statische marktmechanismen maken geleidelijk plaats voor nieuwe ‘vloeibare’ vormen van waardecreatie en uitwisseling. Er is kortom sprake van een structurele transformatie van de economie.
Adaptief vermogen
Hoe deze transformatie zich gaat voltrekken weet niemand. Het is niet de verwachting dat de oude verzameling wetmatigheden van bedrijfsvoering en marketing binnen afzienbare termijn wordt opgevolgd door een nieuwe set stabiele inzichten. Het internet groeit hard en op een organische, schijnbaar chaotische manier. Dat roept associaties met de evolutie op. Hetzelfde geldt voor de transformatie, die voor bedrijven doorlopend in nieuwe kansen en bedreigingen resulteert. Daarom ziet Lost Boys –net als in de evolutie– adaptief vermogen als de sleutel tot succes. Het gaat er voor bedrijven om continu van hun ervaringen te leren en zich continu aan te passen. Bedrijven moeten om te overleven steeds intelligenter worden, net als de organismen in de natuur. Anders gesteld: Door steeds verdergaande democratisering van productie, marketing en distributie wordt adaptief vermogen de bepalende kwaliteit voor het succes van een bedrijf. Lost Boys herkent in de ontwikkeling van dit adaptieve vermogen verschillende ‘maturiteit stadia’.
Individuen
Tot nu toe ging het over bedrijven. Een belangrijk kenmerk van de transformatie is echter dat het in de economie steeds minder om de bedrijven lijkt te draaien en steeds meer om de individuen. Dit is de zogenaamde ‘power shift’, de machtsverschuiving van producent naar consument. Vrije uitwisseling van kennis op een razendsnel groeiende verzameling podia geeft consumenten steeds meer macht in het spel van vraag en aanbod. Consumenten hebben steeds meer door dat marketing en reclame veelal een twijfelachtig spel met de waarheid spelen en keren zich af van merken die zichzelf ‘onecht’ proberen te verkopen. Verkoop wordt steeds meer bepaald door de kwaliteit van het product en de klantervaring en steeds minder door verkoopverhalen. Verschillen tussen producenten en consumenten worden kleiner en rolverwisselingen komen steeds vaker en gevarieerder voor. Dit resulteert in een centrale leeropdracht voor alle bedrijven: Hoe vorm ik mij zo om dat ik de vruchten van de ‘power shift’ pluk? Hoe kan ik van deze beweging profiteren door mee te bewegen, of beter nog, door er een voorsprong op te nemen?
‘Opt out’
De geschetste herschikking van definities en verhoudingen van producten en consumenten wordt gedreven door de individuen die dankzij het internet steeds sterker geëmancipeerd (of ‘empowered’) raken. Die emancipatiegraad houdt rechtstreeks verband met hun mate van online zijn. Mensen zijn grofweg eerst ‘off line’ (niet connected), dan ‘on line’ (soms connected) en dan ‘always on’ (altijd connected). In de visie van Lost Boys bevinden de meeste consumenten zich in de tweede of derde fase en dient zich een volgende fase aan: ‘opt out’ (gericht of bewust connected). De ‘always on’ consument is in principe permanent connected met alle mensen, ervaringen en kennis. De ‘opt out’ consument is volledig –en vanuit een hoog niveau van kennis, bewustzijn en ‘tooling’– in controle over waarmee en wanneer hij of zij connected is. In deze fase van ‘opt out’ is de door bedrijven geboden kwaliteit van product en klantervaring alles en leidt liegen tot een dodelijk uitsluiten. Concepten als ‘Identity 2.0’ en ‘Attention 2.0’ zijn voorbeelden van voorbodes van het ‘opt out’ stadium. Net als producenten kennen individuen dus ook ‘maturiteit stadia’ in hun proces van transformatie. Inzicht in betekenis en werking van de ‘maturiteit stadia’ van consumenten is een eerste voorwaarde bij de eerder genoemde centrale leeropdracht van bedrijven.
Positief mensbeeld
De visie van het ontstaan van een open netwerk geldt niet alleen voor de economie, maar ook voor de maatschappij in brede zin. Lost Boys is er zich bewust van dat de mensheid voor grote uitdagingen staat, zoals groei en eerlijke verdeling van welvaart en welzijn, en het verbeteren van de vitaliteit van de aarde. Lost Boys is geïnspireerd door de grote verbindende potentie van ‘connected’ zijn en heeft een positief mensbeeld. Ideeën en oplossingen van individuen krijgen een enorm bereik, en met het doorzetten van de transformatie kan deze creativiteit in principe eindeloos bij elkaar worden opgeteld. Voor Lost Boys is de metafoor van een als één groot brein verbonden mensheid een reëel en positief beeld. Lost Boys ziet haar bijdrage aan de transformatie van bedrijven als bijdrage aan de realisatie van dit positieve toekomstbeeld. Voor Lost Boys is het internet niet alleen een bron van plezier en inspiratie. Lost Boys vindt het internet belangrijk en hoopgevend.