Maandag 9 juli – In de voorbereiding van het bezoek aan München maak ik een paar nieuwe platen op basis van de centrale plaat van Doughnut Economics. De cirkel van het origineel werkt goed om de samenhang te verbeelden, maar is vrij ingewikkeld om aan te passen en ‘mee te spelen’. Daarom maak ik bovenstaande platte, horizontale variant. Het idee is toe te werken naar een soort ‘canvas’ waarmee je rond een bepaalde plek kunt laten zien wat daar de eventuele overshoots en shortfalls zijn.
Hierboven zie eerst de actuele situatie van de wereld, dan die van de Knowledge Mile, en vervolgens wat de doelen zijn in de Green Knowledge Mile challenge. De overshoots en shortfalls zijn allemaal vrij ruw aangegeven.
Waar ik zelf enthousiast over ben is dat deze visualisatie de mogelijkheid biedt om een onderscheid te maken tussen de impact die je binnen je ‘eigen gebied’ kunt maken en wat je kunt doen om bij te dragen aan het terugbrengen of voorkomen van overshoots en shortfalls elders. Nogal gedragen term, maar ik noem dit voorlopig ‘global giving’.
Een kleine maar interessante ontwerp vraag betreft de plaats van de namen van de indicatoren. De namen overshoots en shortfalls staan boven de grenzen (boundaries). Dat sluit aan bij de formulering: bij de overshoots is het een ’teveel’ en bij de shortfalls een ‘neutrale kwaliteit’.