Vrijdag 8 juni – Margreet Kloppenburg (van recent het boek De beroepseer van de accountant) attendeert me op het werk van Richard Sennett (foto). Hij onderzoekt hoe de moraliteit van mensen in wat hij noemt het nieuwe flexibele kapitalisme in de verdrukking komt. Altijd fijn als iets wat je meent te herkennen onderzocht en waar blijkt. Zelfs als het niet zo’n vrolijk gegeven is. Op Wikipedia lees ik:
…Door de flexibilisering van het werkveld verliezen normen en waarden hun betekenis. Zo zijn betrouwbaarheid, verantwoordelijkheid en arbeidsethos, evenals het vermogen om, ten behoeve van het nastreven van langetermijndoelen, af te zien van directe bevrediging van verlangens, in waarde gedaald…
Margreet filterde uit zijn werk (De Ambachtsman) het volgende inzicht:
…Het is het idee van Richard Sennett dat de ware professional uiteindelijk een goede burger wordt omdat hij/zij onder ogen ziet dat de problemen die zich voordoen ingewikkelder zijn en buiten de oevers treden van zijn/haar eigen professie en dus moet hij/zij op de randen van zijn vak gaan innoveren/uitproberen…
Grappig genoeg had ik dit punt eigenlijk ‘andersom’ bedacht, namelijk dat een goede burger ‘vanzelf’ een ware professional wordt.